Wyciskarka do soków - jak sama nazwa wskazuje - jest przeznaczona przede wszystkim do celu, jaki wskazuje nazwa. Można tym sprzętem kuchennym wycisnąć sok z wielu różnych owoców (zarówno twardych, jak i miękkich) oraz niektórych warzyw, które są wystarczająco mięsiste oraz soczyste. Jednak może mieć również inne zastosowania. Niektóre z nich mogą okazać się nieco zaskakujące.
Czym jest wyciskarka do soków?
Wyciskarka soku to urządzenie kuchenne, które jest zaliczane do wolnoobrotowych. Do pozyskania soku z owocu lub warzywa stosuje siłę miażdżenia za pomocą wałka ślimakowego. Element ten obraca się z prędkością od 70 do 120 obrotów na minutę. Wyciskarka do soku działa w kilku etapach. Najpierw powoduje zmiażdżenie produktu a następnie, z użyciem dużej siły, wyciśnięcie maksymalnie dużo soku. Uzyskany płyn jest bardziej gęsty i mniej klarowny niż w przypadku zastosowania sokowirówki. Jednak dzięki wolniejszemu procesowi sok nie ulega nagrzaniu ani napowietrzeniu (wskazuje na to niewielka ilość piany na wierzchu). Płyn ma bardzo wysoką zawartość witamin, mikroelementów oraz enzymów. Z owocu lub warzywa pozostaje tzw. pulpa, którą stanowią niewyciśnięte resztki. Umieszczania jest ona w oddzielnym zbiorniku. Dzięki temu łatwo go opróżnić oraz wyrzucić lub użyć do innego celu. Wyciskarka do soków pozwala na przechowywanie płynu o niezmienionych właściwościach odżywczych (koniecznie w lodówce) maksymalnie przez 24 godziny.
Wyciskarka do soków - jakie są dostępne na rynku rodzaje?
Na rynku dostępne są następujące rodzaje wyciskarek do soków:
- w zależności od ilości wałków ślimakowych:
- jednoślimakowe;
- dwuślimakowe;
- w zależności od ułożenia wałka ślimakowego:
- poziome;
- pionowe;
- wyciskarki do soków z ostrzami.
Do czego można zastosować wyciskarkę do soków - 10 przykładowych możliwości
Wyciskarka do soków jest przede wszystkim stosowana do pozyskiwania odżywczego płynu z owoców lub warzyw. Można dzięki temu z powodzeniem włączyć do diety smakowity oraz dostarczający witamin i innych zdrowych składników sok. Wyciskarka do soków pozwala na pozyskiwanie także miąższu zarówno z jednego rodzaju produktu, jak i łącząc ze sobą różne owoce czy warzywa.
Pozostałe zastosowania, do których są przydatne wyciskarki do soków to między innymi:
- Przyrządzenie smoothie i wszelkiego rodzaju koktajlów - poprzez dodanie do soku lub pulpy mleka (krowiego, odtłuszczonego, sojowego itp.) czy napoju kokosowego, sojowego.
- Przygotowanie zupy - kremu na bazie pulpy np. z dyni, marchwi, ziemniaków, buraka czy pomidorów wymaga tylko zmiksowania miąższu z innymi dodatkami. Można także użyć pulpy do zagęszczenia zupy.
- Wypieki (w tym np. ciasta, babeczki czy chleb) - do ich produkcji można użyć pulpę z różnego rodzaju owoców czy warzyw.
- Jajecznica lub omlet - dzięki wysokiej zawartości błonnika, pozyskana w procesie wyciskania pulpa warzywna czy owocowa doskonale wzbogacają smak tego prostego dania.
- Pesto, guacamole itp. - te doskonałe dodatki również można uzyskać poprzez wyciśnięcie soku z owocu czy warzywa i wykorzystaniu pozostałej pulpy.
- Pasta warzywna - w wyciskarce można przepuścić warzywa strączkowe np. groszek soję, soczewicę czy fasolę, aby z uzyskanego miąższu przygotować kremową pastę, którą można wykorzystać do przygotowania smacznego dodatku do pieczywa czy krakersów.
- Przygotowanie jedzenia dla dzieci - dzięki temu, że wyciskarka bardzo dobrze rozdrabnia warzywa i owoce, z powodzeniem można zastosować powstały podczas pozyskiwania soku miąższ jako papka nawet dla niemowląt. Jedzenie bogate w wysokowartościowe składniki jest zdrowe i bardzo smaczne.
- Jedzenie dla psa - niektóre zwierzęta są mało zainteresowane spożywaniem warzyw w tradycyjnej formie. Jednak i dla nich to bardzo cenne źródło witamin i mikroelementów. Warto wypróbować się włączenie do posiłku przygotowanej pulpy zarówno od razu po przygotowaniu, jak również suszonej.
- Ciekawym zastosowaniem wyciskarki do owoców może być przygotowanie z powstałej pulpy maska do twarzy czy peelingu do ciała. Można stosować ją zarówno w formie mokrej, jak również suszonej.
- Miąższ z wyciśniętych owoców czy warzyw może także posłużyć jako kompost. Jest to rozwiązanie idealne dla osób posiadających przydomowy ogródek czy działkę.