Istnieje wiele urządzeń, które można wykorzystać do wyciskania z nich soku. Możemy zatem liczyć nie tylko na klasyczne sokowirówki, ale również na wyciskarki do cytrusów oraz na wyciskarki do soków, dla których charakterystyczne jest to, że korzystanie z nich nie wiąże się z żadnymi poważniejszymi ograniczeniami. W Polsce największą popularnością nadal cieszą się sokowirówki, charakteryzuje je bowiem najniższa cena.
Działanie sokowirówki
Funkcjonowanie sokowirówek bazuje na wyciskaniu soku dzięki wirującemu situ wyposażonemu w ostrza. Po bokach sita znajdują się dziurki i to właśnie z nich wydobywa się sok, który wykorzystuje lejek do tego, aby spływać do pojemnika. Sok uzyskany w ten sposób odznacza się klarownością, a co za tym idzie, nie ma w jego przypadku mowy o obecności cząstek owoców. Najlepiej spożywać go natychmiast po przygotowaniu, im bowiem więcej czasu upływa, tym więcej traci właściwości odżywczych.
Sokowirówki nakładają jednak na swoich użytkowników także kilka innych ograniczeń, wypada więc wspomnieć choćby o tym, że nie uzyskamy dzięki nim soku z jagód, jeżyn i malin, a także soku z warzyw liściastych. W zamian można jednak cieszyć się z posiadania urządzenia wyjątkowo wydajnego, już po bardzo krótkim czasie można bowiem liczyć na sok, z którego będzie korzystać z powodzeniem cała rodzina. Samo przygotowanie soku powinno jednak odbywać się za dnia, sokowirówka daje się bowiem we znaki jako rozwiązanie dość hałaśliwe. Pewnym ograniczeniem jest również to, że jej czyszczenie jest kłopotliwe, wymaga bowiem sporej pracy.
Działanie wyciskarki
Innym rozwiązaniem, w które możemy się zaopatrzyć marząc o świeżo wyciśniętym soku, jest wyciskarka. Ta pracuje na bardzo niskich obrotach, nie jest więc tak wydajna, jak sokowirówka. Nie oznacza to jednak, że mamy do czynienia z rozwiązaniem pozbawionym wartości, w zamian możemy bowiem liczyć na sok wyciśnięty z większą dokładnością, a przede wszystkim – bogatszy w witaminy oraz składniki mineralne. Soki powstające z wykorzystaniem wyciskarki zwracają na siebie uwagę również dlatego, że niemal nigdy nie są klarowne.
Jeśli jednak nie mamy do czynienia z urządzeniem jednoślimakowym z ostrzami, możemy mieć pewność, że sok nie będzie napowietrzony. Pozwala to na przechowywanie go w lodówce, choć nadal za najbardziej wartościowy uważany jest ten, który jest pity bezpośrednio po jego przygotowaniu. Wyciskarki do soków są zresztą urządzeniami, którym poświęca się obecnie coraz więcej uwagi, nic więc dziwnego, że możemy mówić o ich sporej innowacyjności. Problemem nie jest dziś więc zakup choćby takiej, która jonizuje sok.