Sok z gorzkiego melona na cukrzycę i jak go stosować

Bitter Melon (łacińska nazwa Momordica charantia) jest również znany jako "Karela", "Bitter Gourd" lub "Bitter Squash" w różnych częściach świata. Jest to rodzaj winorośli, która rośnie w tropikalnych i subtropikalnych obszarach, ale głównie w Azji i na Karaibach.

Co jest naprawdę wyjątkowe w tym warzywem jest jego zdolność do naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc utrzymać pod kontrolą lub nawet odwrócić cukrzycę. Powodem tego jest fakt, że warzywo to zawiera dwa fitoskładniki o działaniu hipoglikemizującym, zwane charantyną i polipeptydem P (insuliną roślinną).

Jeśli nigdy nie widziałeś tego warzywa, wygląda ono bardzo podobnie do ogórka, z tym wyjątkiem, że ma podobne do bulwy wypukłości na całej swojej powierzchni.

Warzywo to można znaleźć w wielu odmianach, które różnią się kolorem, kształtem i wielkością, ale także stopniem goryczy.

Czerwony lub pomarańczowy kolor dojrzałych warzyw zawiera jeszcze więcej goryczy niż niedojrzałe gorzkie melony.

Jeśli nie jesteś zaznajomiony z tym produktem, możesz mieć problemy z jego smakiem. Jeśli jednak jesteś w stanie poradzić sobie z tym smakiem, możesz czerpać z niego wiele korzyści! Oto dlaczego:

Fakty na temat wartości odżywczych gorzkiej dyni

Gorzka kapusta jest stosunkowo niskokaloryczna, jednak jest gęsta, jeśli chodzi o składniki odżywcze.

Jest bogata w witaminę B3 (niacyna), B2 (ryboflawina), B1 (tiamina), witaminę C, witaminę A, folian, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, mangan, fosfor i błonnik. Ma więcej beta karotenu niż brokuły, więcej wapnia niż szpinak i więcej potasu niż banan.

Oto lista możliwych korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona:

Korzyści zdrowotne.

Lepsza kontrola glukozy we krwi

Gorzki melon jest bogaty w hipoglikemiczne substancje chemiczne, które w naturalny sposób obniżają poziom cukru we krwi. Te substancje chemiczne naśladują biologiczne działanie insuliny, hormonu odpowiedzialnego za obniżenie poziomu cukru we krwi. Wszystko, co zastępuje insulinę i pozwala jej odpocząć, jest dobre, ponieważ w naturalny sposób poprawia tolerancję glukozy.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, staraj się pić sok z gorzkiej dyni codziennie. Spożywanie 2-3 uncji tego soku dwa razy dziennie może poprawić odporność organizmu na insulinę.

Ochrona przed rakiem

Enzymy zawarte w soku z gorzkiego melona hamują mechanizmy transportu glukozy, co powoduje odcięcie komórek nowotworowych od dostaw pożywienia. Zasadniczo jest to ten sam rodzaj działania, co w przypadku kontroli poziomu cukru we krwi. Tak więc, gorzki melon jest obecnie badany pod kątem obiecujących właściwości przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych.

Zwiększa poziom energii

Spożywanie soku z gorzkiego melona to świetny sposób na podniesienie poziomu energii i poprawę wytrzymałości. Powód jest prosty: to warzywo zawiera mangan, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla produkcji energii na poziomie komórkowym. Ponadto, mangan jest niezbędny do ochrony mitochondriów (elektrowni komórkowych) przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Ochrona antyoksydacyjna

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i może pomóc Twojemu organizmowi zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników. Poprawia to odporność Twojego organizmu i jego zdolność do opierania się infekcjom. Świeży, surowy gorzki melon zawiera 85 mg witaminy C, co stanowi około 140 procent RDA. Jest to zadziwiająco wysoki poziom, jeśli weźmiemy pod uwagę, że witamina C występuje w pełnym naturalnym opakowaniu, a nie jako syntetycznie produkowany kwas askorbinowy.

Ochrona oczu

W 100 gramach surowej gorzkiej dyni znajduje się około 190 mikrogramów beta-karotenu. Nie ma ustalonego zalecanego dziennego spożycia (RDA) beta karotenu, ale prawdopodobnie nasz organizm może tolerować całkiem sporo tego pierwiastka. Inną grupą karotenoidów są luteina i zeaksantyna. W 100 gramach gorzkiego melona znajduje się około 170 mikrogramów. Te karotenoidy są doskonałe dla oczu i mogą pomóc w radzeniu sobie z problemami z oczami lub poprawić wzrok.

Wskazówki dotyczące spożywania gorzkiego melona

Aby uniknąć nadmiernego gorzkiego smaku, używaj niedojrzałych melonów bez miękkich części.

Nie przechowuj ich poza lodówką, ponieważ łatwo się psują, zwłaszcza jeśli są przechowywane razem z innymi owocami i warzywami.

Aby zmniejszyć gorzki smak, trzymaj je w słonej wodzie przez maksymalnie godzinę przed wyciskaniem soku.

Przed wyciskaniem soku usuń nasiona.

Jeśli przygotowujesz sok, aby obniżyć poziom cukru we krwi, pij go w takiej postaci, bez cukru i innych soków owocowych.

Sokowanie dla diabetyków

Ogólnie rzecz biorąc, picie soków nie jest dobrą strategią dla cukrzyków, a jeśli zamierzasz pić soki, musisz wiedzieć, co robisz. Ale (niesłodzony) sok z gorzkiego melona dla cukrzyków jest zawsze zalecany. Do przygotowania soku będziesz potrzebował nie więcej niż 5 minut swojego czasu.

Składniki:

  • 1 średni gorzki melon. Im bardziej jest zielony, tym mniej gorzki będzie sok.
  • sok z cytryny z 1 cytryny czysta woda

Instrukcje:

  1. Przetnij gorzki melon wzdłuż i usuń pestki. Pozostały gorzki melon pokroić na małe kawałki pasujące do otworu sokowirówki, nie wyrzucając skórki.
  2. Włożymy do sokowirówki lub blendera. Dodaj sok z cytryny. Nie dodawaj żadnych substancji słodzących, w tym miodu lub stewii.
  3. Pij około 2 uncje dwa razy dziennie. Spożywaj ten sok przez co najmniej 30 dni.

Możliwe skutki uboczne

Gorzki melon i sok z gorzkiego melona może w niektórych przypadkach powodować bóle brzucha lub biegunkę. Ze względu na działanie hipoglikemizujące, diabetycy powinni zachować ostrożność podczas przyjmowania razem z lekami hipoglikemizującymi. Powinni oni skonsultować się z lekarzem.

Należy zachować ostrożność w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ gorzka dynia może nadmiernie stymulować macicę.

Uwagi końcowe

Sok z gorzkiego melona może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom glukozy we krwi.

Jednakże, musi to być poprzedzone odpowiednią dietą, dużą ilością prawdziwej żywności, dużą ilością warzyw i ćwiczeń. Diabetycy powinni ograniczyć spożycie węglowodanów (mniej niż 25 gramów węglowodanów netto dziennie).

Sok z gorzkiego melona może pomóc również w innych problemach zdrowotnych. Jest to świetny domowy sposób na leczenie kaca, ponieważ pomaga oczyścić wątrobę i naprawić szkody wyrządzone przez nadmierne spożycie alkoholu.

Na zdrowie!

www.sokowo.pl